Varázsműhely

Varázsműhely

5 TIPP,
AMIT NEM HAGYHATSZ FIGYELMEN KÍVÜL, 
GYEREKED NYÁRI PROGRAMJAINAK TERVEZÉSEKOR

1. A pihenés nem azt jelenti, hogy azt csinál, amit akar
   Fontos a strukturálás, de máshogy, másképp, másként,
mint az iskolaévben.
A gyerekek túlterheltek az iskolai tanévben, ez tény. A pihenés azonban nem azt jelenti, hogy a nyári vakáció idejében minden alól fel vannak mentve, nincsenek keretek és szabályok. Bármily furcsa ezt felnőttként, a gyerekeknek ez teher lenne, és nem könnyű maguk számára meghatározni a saját kereteiket, és megtalálni a másfajta működést, „üzemmódot”. Szükségük van -  még kamaszként is -, a szülői segítségre!
A kulcs az, hogy MÁS fajta programok, tevékenységek kell hogy teret kapjanak az iskolai szünetben, mint évközben, amikre akkor nincs lehetőség, idő, vagy kapacitás.

2. Legfontosabb számára a nyári szünetben a KIKAPCSOLÓDÁS:
programonként minél több újdonság!
    - új élmények, új tapasztalások, új működések
   - új emberek, új társak, új barátok
   - új helyszínek, más környezet
Legyen minden napjának programja, terve, aminek középpontjában legyen egy újdonság, valami új megismerése, felfedezése, kipróbálása!
Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni! Ez lehet pl. a közeli könyvtárba való látogatás, önálló bevásárlás, a növények szakszerű ápolása, vagy egy étel önálló elkészítése, stb.
Ne hagyd, hogy számítógépen, és telefonon tartsa kapcsolatait! Fontos, hogy valódi társas, és közösségi élményei legyenek! Ne virtuális, hanem valódi beszélgetésekben, találkozásokban legyen része!
Egy pár órás együttlét, amikor elviszed kedvenc cukrászdádba, vagy megmutatod Neki gyerekkori emlékeid helyszíneit, neki újdonság. Számára ezzel Te egy ismeretlen, új oldalad feded fel, és ez az új, közös személyes kaland, gyereked legmeghatározóbb nyári élménye lehet!

3. Fő a VÁLTOZATOSSÁG
    - más közösségi formákat keress, mint az iskolai,
ne korosztályos  nagy csoportban legyen gyereked, hanem vegyes korosztályú, kis csoportban, családias légkörben
    - a helyszínek se legyenek hasonlóak, ismerősek, mint évközben
    - lépjen ki a hétköznapi rutinból, legyen más a ritmus, legyen minden nap valami más
Az iskolai év monotonitásából, rutinjából lépjen ki elsősorban. Nem kell korán kelnie, és fent maradhat kicsit tovább.
Egy közös délutáni program, amikor felkeresitek együtt barátaitokat, a vakáció legszebb emlékévé válhat!
Nem kell mindig feltétlenül korosztályában társat keresned, kapcsolódhat kisebb gyerekekhez, vagy idősekhez, így megélheti, hogy segíteni tud. Az idősek és a gyerekek pl. különösen jól tudnak egy hullámhosszra kerülni. Ha nincs lehetőség a nagyszülőkkel lennie, találj idős „barátot” neki, szomszéd nénit, régi kollégádat, akivel kapcsolatot építhet.
Az érdeklődési köre mentén is szervezhetsz neki új, nála idősebb  ismerőst, bemutathatod neki egy barátodat, vagy munkatársad, aki valami olyan dolgot csinál, amivel gyereked is szívesen foglalkozik.

4. Fontos a NYITOTTSÁG
    A gyerekek fejlődése élményeken keresztül a legintenzívebb, és a leghatékonyabb.
    A gyerekközpontú, komplex programot nyújtó táborok élményeken keresztül fejlesztik a gyerekek készségeit, képességeit, kompetenciáit - mindezt a gyerek számára észrevétlenül (a gyerek a programokat átéli, és nem is tudja, hogy eközben tanul!!!).
A hosszú nyári szünet alatt jól jön egy-egy speciális gyerekprogram, tábor, ahol kifejezetten ezeknek az igényeknek megfelelően összeállított programon vehet részt gyereked, és aminek a programja a számodra is további ötleteket ad a gyerekeddel közös tevékenységeitek szervezéséhez. A kreativitás fejlesztése, a szociális kompetenciák fejlesztése, a manuális készségfejlesztés, kulturális értékek interaktív megismerése, jobb oldali agyfélteke működésének fejlesztése - kiegészítik az iskolai tanulmányait, és egyensúlyba hozzák személyiségfejlődését.

5. Legyen gyerekednek SAJÁT PROGRAMJA a nyáron
Fontos, hogy gyereked ne csak a családi nyaraláson kapcsolódjon ki! Legyen olyan program, ahol önállóan,
Tőletek szülőktől különállóan vehet részt!
Fontos megtapasztalnia önmagát és önállóságát, új környezetben és társaságban!
Ehhez kiválóan megfelelőek a reggeltől estig tartó, úgynevezett napközis táborok.
Nincs kiszakadva a családból, mégis minden nap új élményeket szerezhet. Nap mint nap mesélhet neked a történtekről, végig kísérheted beszámolóin keresztül programjait. Egyszerre lehetősége van kipróbálnia magát, külön, saját programokon vehet részt, a nap végén pedig a biztonságos otthoni környezetbe, a Te közeledbe tér vissza.
Biztonságos hátteret tudsz így nyújtani a sok újdonság befogadásához, és folyamatosan tudod gyereked támogatni az új élmények, ismeretek, tapasztalatok feldolgozásában, integrálásában.
A nyári vakációtok összeállításához ajánlom a Varázsműhely nyári táborait!
Kattints a linkre:  http://go.mezesmirakulum.hu/varazsmuhely